Monteringsalternativ för diskbänk

Se vår utbud av bänkskivor i granitmarmorkompositgotlandssten

Övermonterad/nedfälld diskbänk
Övermontering är den absolut vanligaste installationsformen. Detta monteringsutförande fungerar både för spishäll som för diskbänk. Man sågar ut ett hål i bänkskivan och fäller ner diskbänken i stenskivan. Med detta monteringsalternativ hamnar diskbänkskant ovanpå bänkskivan. En diskbänk med övermontering är lättast att installera. Övermonterad diskho är också det säkraste valet när det gäller fuktskador i bänkskivan.

Planmonterad (flush-fit) diskbänk 
Detta monteringssätt är väldigt vanligt för bänkskivor i sten. En diskbänk som är planlimmad kan du inte installera själv utan det gör man i fabriken. Runt håltagningen i bänkskivan fräses en fördjupning som passar diskhons ytterkant. Diskbänken kommer då ligga helt plant med bänkskivan. För vissa typer av hoar rekommenderar man inte planlimning, Diskbänken kan ha otillräcklig måttolerans för att ge en exakt passning mot bänkskivan. Denna håltagning utföres endast till hällar som är avsedda för detta. Vid planlimning vill oftast bänkskivetillverkaren ha diskbänken hos sig när urfräsning görs, detta för att vara säker på att diskhon passar in korrekt

Undermonterad diskbänk
Vill du att stenskivan ska synas extra mycket ska du välja en undermonterad diskbänk. En undermonterad diskbänk limmas fast på bänkskivan underifrån. När man installerar bänkskivan underifrån blir kantytorna på håltagningen synliga i samma tjocklek som bänkskivan. Detta tycker många är väldigt vackert  eftersom då ser man bänkskivans material i dess tvärsnitt. Denna håltagning är dock lämplig endast vid mindre, rostfria hoar. En diskbänk som limmas underifrån bör man inte installera själv.

Underfräst/uppfräst diskbänk
Med underfräst diskbänk fräses runt hålet i bänkskivan underifrån ett större hål. På så sätt hamnar diskbänken lite högre upp i bänkskivan än en underlimmad diskbänk. Diskbänken installeras underifrån så att ovankanten på diskbänken hamnar ca 10-25 mm från bänkskivans överyta. Även här blir kantytorna på håltagningen synliga.