Steg 1 – Välj stenmaterial

Gå till steg nummer 2

Granit

Granit är natursten som är uppbyggd av hårt silikatmineral som är beständig mot kemisk påverkan t ex sura substanser och mot slitage. Granit tål generellt i allehanda rengöringsmedel som används i hemmet. Allmänt rekommenderas granitbänkskivor till kök eftersom de är exceptionellt förslitningståligt material.

Marmor

Den eleganta marmorn är ömtålig för syror som kan fräta och lämna spår i stenen. Syror som du bör undvika finns i t.ex. sura rengöringsmedel, vin, fruktjuice (citron) etc. Även kolsyrat vatten som känns så harmlös kan etsa stenen.

Syrorna har inte påverkan på stenens hållfasthet, utan förorsakar endast skönhets skador.
Är man medveten om det och godtar riskerna kan även marmor vara fantastiskt för köksbänkar.

Komposit

Komposit härstammar från den latinska termen “compositum” vilket betyder ihopsatt. Den latinska termens betydelse förklarar vad komposit är, nämligen en blandning av flera material som gemensamt formar en ny struktur. På detta vis kan man få fram olika strukturkombinationer och färger. Vanligtvis är bänkskivor av komposit en blandning av akryl och mineraler vilket ger de en sten liknande look samtidigt som den har ett fullständigt skydd mot fett och syror samt är den vattenavvisande. Man kan även åtgärda alla synliga märken på skivan

.Gå till steg nummer 2