Bänkskiva i marmor eller granit?

Det finns flera skillnader mellan marmor och granit men först några ord om likheter.

Både marmor och granit är naturstenar, vilket betyder att de är tunga, klumpiga och tidskrävande att installera. Eftersom de både är naturprodukter kan det förekomma avvikelser i färg och mönster. Stenprover kan alltså avvika något från bänkskivan som du får levererat. Båda granit och marmor förekommer i en mängd olika färg och mönster. Båda kan missfärgas av oljiga eller starkt färgade livsmedel. Båda materialen ska impregneras (en gång per år brukar räcka). De båda stenskivorna tål relativt bra värme och får inga brännmärken (om du placerar ett mycket varm kastrull på någon av de stenskivorna kan de i teorin spricka).

Skillnader mellan granit och marmor.

Granit är ett mycket hårdare och starkare sten än marmor och klarar därför stötar och repor bättre. Granit är också resistent mot syror som citronsaft, tomatjuice och vinäger. Enkelt sagt är marmor kalciumkarbonat, precis som en krita, men en mer komprimerad och i kristalliserad form. Syror kan etsa marmors yta permanent. Marmor får både sprickor och repor lättare än granit. Vissa marmorskivor kan ha väldigt lite mönster vilket gör att fläckar och skador blir mer synliga. Granit har vanligtvis ett prickigt mönster vilket döljer fläckarna bättre. Om du kommer att använda bänkskivan flitigt är granit ett bättre val.

Bänkskivor i marmor är en traditionell arbetsyta för konditorer, eftersom den kalla stenen håller smöret i konditorivaror från smältning. Läs mer om marmorbord.

Om vi lämnar de praktiska överväganden åt sidan, då har marmor ett utseende som är mer elegant och lyxigt. Marmor har väldigt fina kristaller i sig som skapar det snöiga eller satin liknande utseendet. Även färgen och mönstret kan vara rätt dramatisk. Granit brukar ha större kristaller i sig i storleksordning av ärtor eller riskorn. Detta skapar en grövre och mer glittrande utseende. Granit finns i flera färger och mönster än marmor.

De flesta brukar rekommendera granit till en köksbänkskiva. Marmor kräver mer underhåll, är mindre hållbar och kostar ungefär lika mycket. Marmors fördel kan vara utseende, men det beror på beställarens smak och kökets design.

Det finns även ett tredje material som är ännu motståndskraftigare än granit, och det är komposit eller ”konstgjord sten”. Komposit är tillverkad av stenpulver som smälts i samman vid mycket hög temperatur. Till skillnad från granit, motstår bänkskivan i komposit fläckar helt och hållet och den behöver inte impregneras. Komposit kan levereras i mönster och färg som efterliknar granit, men den är mer enhetlig än verklig sten (det kan vara både bra eller dålig, beroende på din smak.) Komposit kan beställas i färg och mönster som inte finns i naturen, som exempel klarblå, lila, grön, orange… Komposit kostar lite mer än marmor och granit.

Se vår sortiment av stenskivor i granit, marmor, komposit eller gotlandssten.

Dela artikel

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Liknande artiklar